Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

ekswfyllo istorias


ti tha mathoume 01 04


simeioseis

 

{slider title="Πώς ήταν η Ρώμη στην περίοδο της ακμής της ;" class="primary"}

Η Ρώμη στην περίοδο της ακμής της (1ος - 2ος αιώνας μ.Χ.) ήταν χτισμένη σε επτά λόφους (επτάλοφη) και είχε πληθυσμό (μαζί με τους ξένους και τους δούλους) περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Μέσα από την πόλη περνούσε ο ποταμός Τίβερης που τη συνέδεε με τη Μεσόγειο, αφού ήταν πλωτός. Η πόλη ήταν στολισμένη με ωραίους ναούς (π.χ. Πάνθεον), μεγάλα και επιβλητικά κτίρια (π.χ. Κολοσσαίο).

{slider title="Πώς ήταν χωρισμένος ο λαός της Ρώμης αρχικά ; " class="info"}

Ο λαός της Ρώμης χωρίζονταν σε τρεις τάξεις : Κατώτερη τάξη ήταν αυτή των σκλάβων, μετά η τάξη των απελεύθερων (σκλάβοι που κέρδισαν την ελευθερία τους) και ανώτερη απ' όλες ήταν η τάξη των πολιτών.

Στους πολίτες ξεχώριζαν οι Πατρίκιοι (απόγονοι καθενός από τους 100 Πατριάρχες - ιδρυτές της Ρώμης), ενώ οι υπόλοιποι λέγονταν Πληβείοι.

takseis1   

takseis2

Η αρχική κατανομή του λαού της Ρώμης   Η κατανομή του λαού ανάλογα με την περιουσία του  καθενός

{slider title="Η νέα κατανομή του λαού της Ρώμης μετά τους πολέμους" class="success"}

Οι συνεχείς πόλεμοι ανέδειξαν νέες τάξεις, ανάλογα με τη στρατιωτική θητεία και τα πλούτη και έτσι κατά διαστήματα οι Κήνσορες ή Τιμητές (κλικ) καθόριζαν τις κοινωνικές τάξεις ανάλογα με την περιουσία του καθενός και τη δυνατότητα να αγοράσει πολεμικό εξοπλισμό.

Διαμορφώθηκαν έτσι μεταξύ των Πολιτών α) οι Συγκλητικοί (πλούσιοι γαιοκτήμονες, οι οποίοι κυριαρχούσαν στη διακυβέρνηση της χώρας και του στρατού), β) οι Ιππείς (αρχικά ήταν αυτοί που μπορούσαν να διαθέσουν τουλάχιστον ένα άλογο στο στρατό (αργότερα ονομάζονταν έτσι οι πλούσιοι έμποροι) και γ) οι Προλετάριοι, οι οποίοι δεν είχαν καμιά περιουσία (απλοί άνθρωποι, μικροτεχνίτες, άνθρωποι που ήρθαν από την ύπαιθρο).

{slider title="Η θέση της γυναίκας στη Ρώμη" class="warning"}

Οι γυναίκες δεν είχαν πλήρη δικαιώματα. Είχαν κάποια δικαιώματα ανάλογα με την τάξη των συζύγων τους, δεν ήταν όμως ισότιμες με αυτούς και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

{slider title="Η ζωή στη Ρώμη" class="danger"}

Roman Villa 1 Roman Apartment Building Ostia
 Ρωμαϊκή Έπαυλη Ρωμαϊκή Πολυκατοικία

Οι πλούσιοι έμεναν σε πολυτελείς μονοκατοικίες ενώ οι φτωχοί σε φτωχικές πολυκατοικίες. Το αυτοκρατορικό παλάτι ήταν χτισμένο στον Παλατίνο λόφο.

relief02
 Ρωμαίος αγρότης

Στην ύπαιθρο ζούσαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, τεχνίτες και μικροέμποροι.

Οι μεγαλοΐδιοκτήτες είχαν μεγάλα αγροκτήματα, όπου βρίσκονταν εκτός από την κατοικία τους, στάβλοι, ορνιθώνες και τα σπίτια των δούλων τους.

Οι μικροϊδιοκτήτες είχαν λίγη γη, την οποία καλλιεργούσαν μόνοι τους και μετά βίας κατόρθωναν να επιβιώσουν χάρη στα προϊόντα που παρήγαγαν. Πολλοί από αυτούς και ιδιαίτερα οι νέοι έφευγαν και ζητούσαν καταφύγιο στη Ρώμη.

kathim zwi

Όλοι οι παραπάνω συγκεντρώνονταν στη Ρώμη, για να πάρουν μέρος στις μεγάλες γιορτές και στους αγώνες που διοργανώνονταν εκεί.

{slider title="Τι σημαίνει η έκφραση «άρτος και θεάματα» ;" class="primary"}

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες για να κρατούν ικανοποιημένους τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, που έκαναν συχνά εξεγέρσεις, τους πρόσφεραν δωρεάν γεύματα και δωρεάν διασκέδαση (άρτο και θεάματα). Αυτά τα θεάματα ήταν κυρίως μονομαχίες και θηριομαχίες.

gladiatormosiac

{/sliders}

 

  Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)

paixnidia quiz

1 4 test image

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

Παλατίνος Λόφος, η κατοικία των αυτοκρατόρων

Τσίρκο Μάσιμο, ο Μέγας Ιππόδρομος

 

Ιστορικές Πηγές

istoria

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech