Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

Πληροφορίες για το κείμενο

Πάσχα

Ο Διονύσιος Σολωμός στο ποίημά του αναφέρεται στην ημέρα της Ανάστασης. Στην πρώτη στροφή, γίνεται μια περιγραφή της φύσης η οποία συμμετέχει και γιορτάζει με τον τρόπο της τη χριστιανοσύνη. Στη δεύτερη στροφή, ο ποιητής (με αφορμή την Ανάσταση του Χριστού) περνάει το μήνυμα μιας παγκόσμιας αγάπης. Ολοκληρώνει το ποίημα με την τρίτη στροφή, στην οποία αναφέρει ότι οι Χριστιανοί, όπως και όλα τα αντικείμενα της Εκκλησίας, λάμπουν.

Ανάσταση

Ο Κώστας Βάρναλης αναφέρεται και εκείνος στην ημέρα του Πάσχα, δίνοντας έμφαση, όχι τόσο στην περιγραφή της ημέρας όσο στα συναισθήματα που δημιουργεί και στο μήνυμα της Ανάστασης. Το ποίημά του περισσότερο περιεκτικό από του Σολωμού (τέσσερα μόλις δίστιχα) περνάει το μήνυμα της ειρήνης (τελευταίο δίστιχο), της αγάπης και της καθαρής ψυχής των Χριστιανών.

 

Μαριάμ

Στο κείμενο αυτό περιγράφεται η στιγμή της ανακοίνωσης της σταύρωσης του Χριστού στην Παναγία. Ο Ιωάννης πηγαίνει στο σπίτι της και ανακοινώνει στην Παρθένο τη σύλληψη και σταύρωση του Χριστού. Τρέχουν και οι δύο πανικόβλητοι στο δρόμο μαζί με άλλες γυναίκες, οι οποίες ακολουθούν θρηνώντας. Αντικρίζοντας η Μαρία τον γιο της στο σταυρό, δεν αντέχει στο θέαμα και λυγίζει.

 

Έθιμα του Πάσχα

Το κείμενο αναφέρεται στην προέλευση της λέξης "Πάσχα", στην καθιέρωσή της στο χριστιανικό ημερολόγιο από την Α' Οικουμενική Σύνοδο και στη χρονική διάρκεια της γιορτής.

Ακολουθεί περιγραφή του εορτασμού του Πάσχα από τους χριστιανούς : έβαφαν τα σπίτια, έστρωναν κλαδιά από αρωματικά φυτά στο πάτωμα, έφτιαχναν καινούργια δώρα, αντάλλασσαν δώρα κ.ά.

 

Μερικά από τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης

Στο κείμενο περιγράφεται πώς οι διάφορες πόλεις της Ελλάδας γιορτάζουν το Πάσχα, τα έθιμα δηλαδή που ακολουθούνται. Γίνεται αναφορά στο ζύμωμα των κουλούρων της Λαμπρής και στο βάψιμο των αυγών.

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech