Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech
 geografia eksofyllo

01 01 ti tha mathoume

simeioseis

 

{slider Τι είναι ο χάρτης ;}

Ο χάρτης είναι μια αναπαράσταση ενός μικρού ή μεγαλύτερου κομματιού της Γης.

Κάποιοι χάρτες έχουν περισσότερες λεπτομέρειες (βουνά, πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες, δρόμους κ.λπ.) και κάποιοι άλλοι λιγότερες.

{slider title="Τι αναπαριστά ένας χάρτης ; " class="blue"}

Ο χάρτης αναπαριστά την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τη φύση (σεισμοί, ηφαίστεια, βροχές, άνεμοι κ.λπ.), ή από τους ανθρώπους (χωριά, πόλεις, λιμάνια, γέφυρες, δρόμοι κ.λπ.). Για να πετύχει ένας χάρτης τη σωστή απεικόνιση μιας περιοχής, χρησιμοποιούνται ειδικά σύμβολα, ώστε να είναι κατανοητός απ’ όλους.

Έτσι, ο χάρτης είναι το «εργαλείο» που μας βοηθά να μελετήσουμε τη μορφή ενός τοπίου, να μελετήσουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει ή να ανταλλάξουμε πληροφορίες με άλλους ανθρώπους.

{slider title="Οι αλλαγές στο τοπίο μιας περιοχής" class="green"}

Τα τοπία που υπάρχουν γύρω μας, καθώς περνούν τα χρόνια, αλλάζουν συνεχώς μορφή. Ένα μικρό βουνό μπορεί να εξαφανιστεί και στη θέση του να γίνει ένας μεγάλος δρόμος, τα νερά της βροχής ίσως δημιουργήσουν έναν μικρό χείμαρρο, ένας ισχυρός σεισμός πιθανόν να ανοίξει ρήγμα ή να καταστρέψει ένα ανθρώπινο έργο, ένα ηφαίστειο με τη λάβα του ίσως δημιουργήσει ένα μικρό νησί κ.ά. Όλες αυτές οι αλλαγές διαμορφώνουν την επιφάνεια της Γης και μπορούν να απεικονιστούν σε ένα χάρτη. Επομένως ο χάρτης είναι το «εργαλείο» που μας βοηθά να μελετήσουμε τη μορφή ενός τοπίου.

{slider title="Αλλαγές από τη φύση και τον άνθρωπο" class="orange"}

{slider title="Οι χάρτες μέσα στον χρόνο" class="red"}

Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι χρειάζονταν να μετακινούνται προκειμένου να βρουν τροφή για τους ίδιους ή τα ζώα τους Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη των χαρτών.

hartis1   hartis2   hartis3
 Τουριστικός χάρτης της Βενετίας   Μεσαιωνικός Χάρτης της Αμερικής    Η Χάρτα του Ρήγα

 

 

{/sliders}

paixnidia quiz

01 01 Apantiseis 01 01 test image

 

 

 

Κι άλλα στοιχεία...

puzzle small

 

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech