Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech
 geografia eksofyllo

01 01 ti tha mathoume

 


 

 

{slider Ποιοι είναι οι Έλληνες ;}

poiites

istoria videoΤα δυο ποιήματα παρουσιάζουν τη διαχρονική και συνεχή παρουσία της ελληνικής φυλής από τα τέλη της τρίτης χιλιετία π.Χ. μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες που αυτή συνάντησε και συναντά στην πορεία της μέσα στο χρόνο. Σ' αυτά τα 4.500 περίπου χρόνια :

Οι Έλληνες, αρχικά οι Ίωνες και οι Αιολείς και αργότερα οι Δωριείς εγκαταστάθηκαν σταδιακά στο νότιο μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Δημιούργησαν πολιτισμούς όπως ο Μυκηναϊκός,τραγούδησαν τους αγώνες και τα κατορθώματά τους με ποιητές όπως ο Όμηρος, ο Ησίοδος κ.ά.

Αποίκισαν όλη τη Μεσόγειο και κυρίως τη Μικρά Ασία και την Κάτω Ιταλία.

Έφτιαξαν τις Πόλεις - Κράτη, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν για διαφορετικούς λόγους η Αθήνα και η Σπάρτη.

Γέννησαν τη Δημοκρατία, ανέπτυξαν τα Γράμματα και τις Τέχνες, καλλιέργησαν τον ανθρώπινο νου και δεν επέτρεψαν στους Πέρσες την εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.

Επεκτάθηκαν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχεδόν σ' όλο τον τότε γνωστό κόσμο της Ανατολής.

Κυριεύτηκαν από τους Ρωμαίους και τους κυρίευσαν με τον πολιτισμός τους.

Δέχτηκαν πρώτοι αυτοί τον χριστιανισμός και μετέτρεψαν σε ελληνική την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Επέδρασαν όσο κανένας άλλος σ' αυτό που λέμε σήμερα Δυτικό Πολιτισμό.

Πέρασαν τουλάχιστον 4 αιώνες υπόδουλοι στους Οθωμανούς, αλλά κατάφεραν να ελευθερωθούν και να είναι σήμερα ένας από τους ισχυρότερους λαούς της Γης.

 

{slider title="Από πού μαθαίνουμε για τους Έλληνες ;" class="blue"}

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας (σταυροδρόμι τριών ηπείρων), το κλίμα (εύκρατο μεσογειακό), η θάλασσα, η ανάπτυξη του εμπορίου οδήγησαν τους Έλληνες να αποκτήσουν – ανάμεσα στα άλλα – ανοιχτή σκέψη και μεγάλη δημιουργικότητα. Πολλά και αξιόλογα γραπτά και υλικά μνημεία μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία τους στην ανθρώπινη ιστορία και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωσή της. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν στην ιστορική τους πορεία (πολλοί κατακτητές, εσωτερικές διενέξεις κ.ά.), οι Έλληνες κατάφερναν να είναι πάντα πρωτοπόροι στην εξέλιξη των επιστημών και στη δημιουργία μνημείων, τα οποία σήμερα θαυμάζουν όλοι οι άνθρωποι.

Όλα αυτά τα γραπτά και υλικά μνημεία είναι η κληρονομιά μας και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διατήρηση αλλά και για τη συνέχισή τους.

 

{slider title="Πώς διατηρήθηκε η ελληνικότητα του λαού μας ;" class="green"}

Η πατρίδα μας, η οποία έχει μεγάλη ιστορία, στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε επιθέσεις από διάφορους λαούς (Πέρσες, Ρωμαίους και άλλους) και χρειάστηκαν σκληροί αγώνες για την απελευθέρωσή της. Οι Έλληνες όμως στη μακραίωνη ιστορία τους διατήρησαν τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους και κατάφεραν να αφομοιώσουν τις επιδράσεις που δέχτηκαν από άλλους λαούς. Έτσι δημιούργησαν τον σημερινό ελληνικό πολιτισμό.

 

{/sliders}

 

Κι άλλα στοιχεία

puzzle small

 

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech