Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

1 1 domi tis ylis

{slider Σε ποιες καταστάσεις συναντούμε τα υλικά σώματα ;}

Γνωρίζουμε ότι τα υλικά σώματα υπάρχουν σε τρεις καταστάσεις : Είναι ή στερεά, ή υγρά ή αέρια. Για να καταλάβουμε πού οφείλεται η κατάσταση των υλικών σωμάτων, αλλά και να εξηγήσουμε τις βασικές τους ιδιότητες, θα πρέπει να ψάξουμε στο μικρόκοσμο, στα μικρότερα δηλαδή σωματίδια της ύλης.

{slider title="Τι είναι το μόριο ;" class="blue"}

sugarcube molecule

Αν πάρουμε έναν κύβο ζάχαρης θα δουμε ότι αποτελείται από μικρούς κόκους ζάχαρης, ο κάθε ένας από τους οποίους, παρ' ότι είναι πολύ μικρός, εξακολουθεί να έχει τις ιδιότητες της ζάχαρης π.χ. να εχει γλυκιά γεύση, να διαλύεται στο νερό κ.λπ.

Φανταστείτε ότι στο εργαστήριο οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν ακόμα πιο μικρούς κόκους, που να διατηρούν τις ιδιότητες της ζάχαρης και να φαίνονται μόνο με το μικροσκόπιο.

Αυτά τα πολύ μικρά (απειροελάχιστα) σωματίδια που διατηρούν τις ιδιότητες του σώματος από το οποίο προήλθαν λέγονται μόρια.

{slider title="Τι είναι το άτομο ;" class="green"}

Οι επιστήμονες προχώρησαν παραπέρα, τεμάχισαν το μόριο και πήραν ακόμα μικρότερα σωματίδια τα άτομα. Αν απομονώσουμε ένα άτομο από κάποιο μόριο θα παρατηρήσουμε ότι δεν διατηρεί τις ιδιότητες του σώματος από το οποίο προήλθε. Τα άτομα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα μόριο.

Τα άτομα πήραν το όνομά τους από τους αρχαίους Έλληνες φυσικούς φιλοσόφους, τον Λεύκιππο και τον Δημόκριτο, που έκαναν πρώτοι λόγο για σωματίδια της ύλης, που δεν τέμνονται και τα ονόμασαν άτομα ( στερητικό -α + τέμνω = κόβω).

{slider title="Πώς είναι το εσωτερικό των ατόμων ;" class="orange"}

 atoms    

 

atom

Μέσα στο άτομο υπάρχει ο πυρήνας και γύρω από αυτόν κινούνται μικρά σωματίδια, τα ηλεκτρόνια.

Ο πυρήνας αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια.

Οι επιστήμονες σήμερα έχουν ανακαλύψει κάποια σωματίδια, τα οποία δεν διαιρούνται περισσότερο, αλλά ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν σωματίδια όπως τα πρωτόνια ή τα ηλεκτρόνια και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα σωματίδια αυτά λέγονται θεμελιώδη ή στοιχειώδη σωματίδια και είναι :

Τα φερμιόνια (κουάρκ και λεπτόνια). Από τα κουάρκ φτιάχνονται τα πρωτόνια ενώ από τα λεπτόνια δημιουργούνται τα ηλεκτρόνια.

Τα μποζόνια (φωτόνια (είναι το υλικό του φωτός), τα γκλουόνια, τα W και Ζ μποζόνια και τα βαρυτόνια).

domi tis ylis1

 

{slider title="Στοιχεία και Χημικές ενώσεις" class="red"}

Τα μόρια που αποτελούνται από ένα είδος ατόμου λέγονται στοιχεία .

Τα μόρια που αποτελούνται από περισσότερα είδη ατόμων λέγονται χημικές ενώσεις.
Τα στοιχεία και τις χημικές ενώσεις τα συμβολίζουμε με γράμματα του Λατινικού Αλφαβήτου. Π.χ. Οξυγόνο O, Υδρογόνο Η, Νερό Η2Ο, Χρυσός Au, Σίδηρος Fe, Υδράργυρος Hg, Διοξείδιο του άνθρακα CO2, Αμμωνία NH4
Συνολικά στη φύση υπάρχουν 92 διαφορετικά στοιχεία, τα οποία σε διάφορους συνδυασμούς αποτελούν την πρώτη ύλη για όλα τα υλικά σώματα που υπάρχουν γύρω μας.
 
Όλα τα φυσικά στοιχεία τα βρίσκουμε στον Περιοδικό Πίνακα (κλικ)

{slider title="Πού οφείλονται οι τρεις καταστάσεις των σωμάτων ;" class="grey"}

Τα άτομα συγκρατούνται κοντά το ένα με το άλλο χάρη στις ελκτικές δυνάμεις που ασκεί το ένα στο άλλο. Όταν οι ελκτικές δυνάμεις είναι ισχυρές, το σώμα είναι είναι στερεό. Αντίθετα, όταν δεν είναι τόσο ισχυρές η κατάσταση του σώματος είναι η υγρή, ενώ όταν χαλαρώσουν τελείως τότε το σώμα είναι αέριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πάγος. Συγκεκριμένα, σε ένα κομμάτι πάγου οι δυνάμεις συνοχής είναι πολύ μεγάλες και αυτό το διαπιστώνει κανείς, όταν προσπαθεί να σπάσει ένα παγάκι. Οι δυνάμεις συνοχής είναι πολύ μικρότερες, όταν το παγάκι λιώσει, αλλά ουσιαστικά συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού τα μόρια του νερού βρίσκονται πάλι το ένα κοντά στο άλλο. Όταν το νερό εξατμιστεί και δημιουργηθούν οι υδρατμοί, αυτοί κατευθύνονται σε όλο το χώρο, επειδή οι δυνάμεις μεταξύ των μορίων τους είναι μηδαμινές.

{/sliders}

 

 

paixnidia quiz

Παίζουμε με τα μόρια (κλικ)

Κλίμακα μεγεθών (κλικ)

01 01a test

anakefalaiwsi

 

 

simeioseis 

 

 

 

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech